ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО – БЕЗЛЕКАРСТВЕНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

1. Паническото разстройство стои на границата между телесното и психичното и се усеща от пациента и като телесна болест и като психологичен дискомфорт. Провокира се от различни субстанции като кофеин, алкохол, нивото на хормоните естроген, прогестини, адреналин и др. Зависи от конституцията, магнитните бури, по често е в семейства с фамилно повишена емоционална чувствителност.
2. Основен отключващ фактор е хроничният стрес. Той води до изчерпване на невроните, намаляват мозъчните невротрансмитери, разбалансират се компенсаторните механизми. Много изтощени неврони „блокират“, включват се рефлекси на паника и човек реагира на стресова ситуация или след нея с паническа криза. Тя може да се случи и вечер или по време на почивка. Започва като тревожна атака. Човек живее в тревожно очакване и започва да отбягва „тревожни ситуации“, пътувания, големи магазини, разходки на открито, транспортни средства и др.
3. Всеки лекар, психиатър въз основа на своите познания и опит решава как да лекува паническото разстройство. Някой наблягат на лекарства с наркотичен потенциал или антидепресанти, други на психотерапия.

Пълното възстановяване при терапия без лекарства включва:- Работа с тялото за повишаване прага на устойчивост. Прилага се рефлексотерапия по метода на китайската традиционна медицина.
-Психотерапия – техники за справяне със стреса и развиване на духа.
-Хомеопатия, която действа на прицелните симптоми като сърцебиене, задух, световъртеж, главоболие, изтръпване на крайниците, топка в гърлото и др.
-При упорити случаи се използва медицинска хипнотерапия.
Така се възстановява и телесният и психичният комфорт и се избягват страничните ефекти на лекарствата. Това е насладата да си отново здрав без лекарства.

Leave a Reply